Θεωρούμε σημαντικό, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, να αναδείξουμε κάποια ζητήματα που είναι κεντρικής σημασίας σε σχέση με την ποιότητα της εργασίας μας ως μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ αλλά και ως προς το μέλλον της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Τοποθετούμαστε λοιπόν εκ μέρους όλου του ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Νοτίου Αιγαίου, μετά από πρόσφατη συνεδρίαση στις 3/6/2024, για να αναδείξουμε τα εξής:
Πιστεύουμε καταρχάς ότι ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση μέσα από τη συνέχιση της απεργίας - αποχής είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την ουσία του έργου μας σε όποιον κλάδο κι αν υπηρετούμε. Κρίνουμε ότι η θέση σε σχέση με την απεργία - αποχή δίνει ένα στίγμα πολιτικής (όχι κομματικής ή παραταξιακής) θέσης για τον καθένα μας.
Θεωρούμε κεντρικό σημείο διεκδίκησης επίσης το ζήτημα της παράνομης απασχόλησης μελών ΕΕΠ, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, σε θέσεις εργασίας με αυξημένες απαιτήσεις απασχόλησης, θέσεις που θα έπρεπε να καλύπτονται μέσα από νέες προσλήψεις. Αναφερόμαστε στην τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε ΣΜΕΑΕ ή ΕΔΥ και ως μέλη Ομάδων Εργασίας στο πρόγραμμα για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Πρόσφατα μάλιστα, το υπουργείο κάλεσε τα μέλη ΕΕΠ που είναι τοποθετημένα σε ομάδες εργασίας του προγράμματος αυτού σε επιμόρφωση μετά τη λήξη του σχολικού έτους.
Προτείνουμε λοιπόν να απευθύνει επίσημο κάλεσμα η Ομοσπονδία προς τα μέλη ΕΕΠ να μην λάβουν μέρος στη διαδικασία επιμόρφωσης που καταπατά τα εργασιακά μας δικαιώματα και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για τη μείωση θέσεων εργασίας ΕΕΠ και ΕΒΠ.
Παρόλο που το ζήτημα αφορά, στην παρούσα φάση, δύο ειδικότητες ΕΕΠ, θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει δυναμική αντίδραση, καθώς είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί η πρακτική αυτή σε όλες τις ειδικότητες ΕΕΠ και στο ΕΒΠ.
Παράλληλα, όπως έχουμε επισημάνει στην Ομοσπονδία από την αρχή του σχολικού έτους, το υπουργείο μέχρι πρόσφατα απέκλειε άτυπα το ΕΕΠ από τη δυνατότητα απόσπασης σε Φορείς. Φέτος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και δεν συμπεριέλαβε καν το ΕΕΠ στις σχετικές προκηρύξεις με το πρόσχημα ότι είναι πολύτιμο στην εκπαίδευση. Είμαστε λοιπόν τόσο σημαντικοί που δεν μπορεί το υπουργείο να μας αφήσει να αλλάξουμε πλαίσιο, μπορεί όμως να μας αναγκάζει να εργαζόμαστε αμισθί σε δύο και τρία διαφορετικά πλαίσια με σοβαρό κίνδυνο να υποβαθμιστεί η ποιότητα της δουλειάς μας.
Εκφράζουμε επιπρόσθετα μεγάλη ανησυχία σε σχέση με το ψηφιακό σχολείο. Μας αφορά ακόμη περισσότερο ως εκπροσώπους μιας νησιωτικής περιοχής, καθώς ξέρουμε δυστυχώς ότι οι μαθητές των μικρών και απομακρυσμένων νησιών θα είναι τα πρώτα θύματα. Γνωρίζουμε επίσης από την θλιβερή εμπειρία τηλε-εκπαίδευσης στην εποχή της πανδημίας τον αρνητικό αντίκτυπο της ψηφιακής διδασκαλίας για όλους τους μαθητές, αλλά ακόμη περισσότερο για τους μαθητές και τις μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Δεν θεωρούμε τυχαία την πρόσφατη αναστολή λειτουργίας 9 σχολικών μονάδων στο Νότιο Αιγαίο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και μια ΣΜΕΑΕ. Είναι πρόθεσή μας να απευθύνουμε ένα κείμενο διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με το ψηφιακό σχολείο και τις συνέπειες της εφαρμογής του στην ειδική αγωγή και γενικότερα στην εκπαίδευση.
Ως προς το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, κρίνουμε σημαντικό η Ομοσπονδία να έχει έναν μάχιμο και ενεργό ρόλο στη διεκδίκηση και τη διαβούλευση - Είναι κρίσιμο να κάνουμε δυναμικά αισθητή την παρουσία μας ως Ομοσπονδία.
Τέλος, σε σχέση με το θεσμό των ΕΔΥ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρατηρούνται συχνές ανακατατάξεις στη σύνθεση των ΣΔΕΥ που δημιουργούν προβληματισμό. Πέρυσι, στο Νότιο Αιγαίο έγινε μέσα στο καλοκαίρι αιφνίδια και χωρίς καμία διαβούλευση μια πρωτοφανώς μαζική και εκτεταμένη αλλαγή στην σύνθεση των ΣΔΕΥ με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός σχολικού δικτύου 14 σχολικές μονάδες της Ρόδου. Δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ επίσημα οι λόγοι για τους οποίους έγινε η επιλογή να αφαιρεθούν μαζικά σχολικές μονάδες αντί να ιδρυθούν νέα ΣΔΕΥ.
Η τροποποίηση των ΣΔΕΥ με αφαίρεση σχολικών μονάδων είναι μια κίνηση που μόνο σε υποβάθμιση του θεσμού μπορεί να οδηγήσει.
Αυτό σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ΕΕΠ ταυτόχρονα στις ΕΔΥ και στις Ομάδες Δράσεις του Προγράμματος για το Σχολικό Εκφοβισμό, δηλώνει μια προφανή πρόθεση υποβάθμισης του θεσμού και συνολικότερα του ρόλου του ΕΕΠ στην εκπαίδευση.
Θα θέλαμε κλείνοντας να εκφράσουμε την αγωνία μας για το μέλλον των ειδικοτήτων μας και της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η θέση του ΕΕΠ και ΕΒΠ στην εκπαίδευση σήμερα είναι προϊόν μακροχρόνιων διεκδικήσεων και αγώνων.
Όλες αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις προμηνύουν ζοφερό μέλλον: Αν δεν αντιδράσουμε συλλογικά και δυναμικά, θα καταλήξουμε να έχουμε ΕΕΠ και ΕΒΠ στα σχολεία αλλά μόνο κατ’όνομα. Βλέπουμε στην ουσία να συμβαίνει το ίδιο με τραγικές συνέπειες στον κομβικό τομέα της υγείας.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι χρειαζόμαστε συλλογικά όργανα, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, που να μπορούν να σταθούν δυναμικά και αγωνιστικά προστατεύοντας όχι μόνο τις ειδικότητές μας αλλά και την ίδια την εκπαίδευση στο σύνολό της.
Οι Αντιπρόσωποι του ΣΕΕΠΕΑ Νοτίου Αιγαίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου