Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ενημέρωση για τη συνάντηση του ΣΕΕΠΕΑ ΝΑ με τον αναπληρωτή Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Παπαδομαρκάκη

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

(Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.Ν.Α.)

Γεωργίου Παπανδρέου 1, Τ.Κ.: 84100, Ερμούπολη, Σύρος

seepeana@gmail.com


Σύρος, 11/09/2023


Θέμα: Ενημέρωση για τη συνάντηση του ΣΕΕΠΕΑ Νοτίου Αιγαίου με τον αναπληρωτή Περιφερειακό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου κ. Παπαδομαρκάκη.

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, μετά από πρόσκληση του ΣΕΕΠΕΑ Νοτίου Αιγαίου προς την Π.Δ.Ε Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τον αναπληρωτή περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Παπαδομαρκάκη.

Στην συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Νοτίου Αιγαίου, Κωνσταντίνα Δεμένικα, η Γενική Γραμματέας Μερόπη Κοπανάκη, η Ταμίας Δέσποινα Ματσίκα και η Αντιπρόεδρος Αγγελική Τζάλλα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και υπήρξε θετική ανταπόκριση σε σχέση με τα ζητήματα που τέθηκαν.

Ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν σας ενημερώνουμε για τα εξής:


  1. Τοποθετήσεις αναπληρωτών σε λειτουργικά και οργανικά κενά.

Ο κ. Παπαδομαρκάκης ενημερώθηκε για την αποστολή γραπτού αιτήματος προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με σκοπό την αναζήτηση πληροφοριών, σχετικά με τα υπάρχοντα λειτουργικά και οργανικά κενά ΕΕΠ και ΕΒΠ και μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση.

Μας έδωσε επίσης την πληροφορία ότι η Β΄ φάση των προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 25 του Σεπτέμβρη.


  1. Τροποποίηση της σύστασης των ΣΔΕΥ.

Εκθέσαμε στον αναπληρωτή περιφερειακό διευθυντή τον προβληματισμό σχετικά με την αιφνίδια και πολύ εκτεταμένη αλλαγή στη σύσταση των ΣΔΕΥ της Ρόδου, που έγινε στις 22/8/2023 και είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός ΣΔΕΥ και να στερούνται τις υπηρεσίες της διεπιστημονικής ομάδας υποστήριξης 14 σχολικές μονάδες της Ρόδου.

Στο ερώτημα για τη διαδικασία και τα κριτήρια αυτής της τροποποίησης ο κ. Παπαδομαρκάκης επισήμανε ότι θεωρήθηκε προσωρινή λύση και κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα να λάβουν τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των ΕΔΥ και άλλα σχολεία που για χρόνια βρίσκονταν εκτός. Για το λόγο αυτό εντάχθηκαν στα ΣΔΕΥ της Ρόδου 13 νέα σχολεία. Ο αν.περιφερειακός διευθυντής μας πληροφόρησε ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα εξαίρεσης από κάποιο σχολείο και ότι, σχετικά με το θέμα, προηγήθηκε συνεννόηση με το ΚΕΔΑΣΥ Ρόδου και την Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Δωδεκανήσων.

Εκθέσαμε την μεγάλη μας ανησυχία για την υποβάθμιση του θεσμού των ΕΔΥ με την εξαίρεση σχολικών μονάδων, με το σκεπτικό ότι η σταθερότητα και συνέχεια των παρεμβάσεων είναι επιστημονικά αναγκαία και δεοντολογικά ορθή στην ειδική αγωγή. Ο κ. Παπαδομαρκάκης συντάχθηκε με την θέση αυτή και τόνισε ότι η ίδρυση νέων ΣΔΕΥ στην Ρόδο είναι προτεραιότητα. Ζήτησε μάλιστα από το σύλλογό μας να υποβάλλει προτάσεις σχετικά, σε συνεργασία και με τα μέλη ΕΕΠ που στελεχώνουν τις ΕΔΥ του Νοτίου Αιγαίου.

Θέσαμε επίσης ερώτημα σε σχέση με την πρόβλεψη που υπάρχει για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών και οικογενειών που έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα υποστήριξης και τα σχολεία τους έχουν αφαιρεθεί από τα ΣΔΕΥ της Ρόδου. Επισημάνθηκε ότι δεν είναι εφικτό να αναζητηθεί υποστήριξη από τους συναδέλφους που εργάζονται ήδη στα ΣΔΕΥ και είναι επιβαρυμένοι με μεγάλο φόρτο εργασίας και αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα για την άμεση σύσταση νέων ΣΔΕΥ, τόσο στη Ρόδο όσο και σε άλλα νησιά του Νότιου Αιγαίου.


  1. Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΕΔΥ

Με αφορμή το προηγούμενο ζήτημα, εκθέσαμε κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη ΕΕΠ που στελεχώνουν τις ΕΔΥ όπως:

  • Μεγάλο φόρτο εργασίας καθώς καλούνται να ανταποκριθούν στα αιτήματα και τις ανάγκες πέντε σχολικών μονάδων,

  • Μετακίνηση σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις χωρίς κάλυψη οδοιπορικών,

  • Απουσία ειδικά διαμορφωμένων χώρων στις σχολικές μονάδες για την υλοποίηση των παρεμβασεων τους.

Ο κ. Παπαδομαρκάκης ανέφερε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, με απώτερο σκοπό να επιλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτά τα προβλήματα.


  1. Αιτήματα για κάλυψη θέσεων σχολικών νοσηλευτών στο Νότιο Αιγαίο

Ενημερώσαμε τον κ. Παπαδομαρκάκη για τον αυξημένο αριθμό αιτημάτων για σχολικούς νοσηλευτές στα σχολεία γενικής αγωγής και τον προβληματισμό, που εκφράστηκε και από επιστολή γονέων προς το σύλλογό μας, για την κάλυψη των κενών αυτών. Μας ζητήθηκε να υποβάλλουμε έγγραφη ενημέρωση σχετικά με το θέμα.


Ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής τόνισε την διάθεση του να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον ΣΕΕΠΕΑ Νοτίου Αιγαίου. Σε σχέση με τα ζητήματα που τέθηκαν τα επόμενα βήματα είναι:

  1. Η διαβούλευση με σκοπό την άμεση ίδρυση νέων ΣΔΕΥ στο Νότιο Αιγαίο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας. Ως προς αυτό ο κ.Παπαδομαρκάκης τόνισε ότι πρόκειται για προτεραιότητα και ζήτησε τη συνεργασία και τις προτάσεις του Συλλόγου μας.

  2. Η υποβολή προτάσεων του Συλλόγου με σκοπό την αναβάθμιση του θεσμού των ΕΔΥ, μέσα από συνεργασία με τα μέλη ΕΕΠ που τις στελεχώνουν.


Με αφορμή την πρώτη αυτή συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου μας - μετά την πρόσφατη επανεκκίνηση του - με τον αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και βλέποντας ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας και στήριξης από την ΠΔΕ Νοτίου Αιγαίου, θα θέλαμε να απευθύνουμε κάλεσμα προς όλα τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ να μοιραστούν μαζί μας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου seepeana@gmail.com, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν.


Το Δ.Σ. του ΣΕΕΠΕΑ ΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Κάλεσμα για Πρωτομαγιά

  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) (Χρήστος Βουλιώτης – Πρόεδρος ) ...